Overslaan en naar de inhoud gaan

Medisch technologiebedrijf Oldelft gaat van de ene naar de andere investeerder

Nieuws
Overzicht
Medisch technologiebedrijf Oldelft gaat van de ene naar de andere investeerder
08 april 2019

Het Financieele Dagblad 25-03-2019 • door Tjabel Daling

Het medische technologiebedrijf Oldelft Ultrasound komt in andere handen. Het Belgisch-Nederlandse private-equityhuis Smile Invest neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf uit Delft, dat begin deze eeuw deel uitmaakte van Delft Instruments, bekend van de productie van nachtkijkers.

Hoeveel Smile Invest aan de Belgische investeringsmaatschappij Gimv heeft betaald voor het meerderheidsbelang is onduidelijk. Maar de gebruikelijke bandbreedte die het hanteert bij zijn participaties is een bedrag van tussen de €10 mln en €50 mln. Een groep van managers en personeelsleden houdt een minderheidsbelang in het Delftse bedrijf.

Het is al de tweede overname in Nederland in twee maanden tijd door Smile Invest. Het private-equityhuis nam eind januari een meerderheidsbelang in Rovers Medical Devices uit Oss, fabrikant van medische producten voor onderzoek naar baarmoederhalskanker.

 

Diagnostisch onderzoek

Oldelft, met circa zeventig werknemers, werd in 2012 gekocht door de Belgische participatiemaatschappij Gimv. De verkopende partij was toen Alpinvest in Amsterdam, een grote investeerder van vermogen van pensioenfondsen.

Oldelft ontwikkelt en produceert componenten voor medische apparatuur en heeft in Delft een eigen productiefaciliteit. Het bedrijf is naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke leverancier ter wereld van minuscule slangetjes. Die slangetjes worden gebruikt bij inwendig diagnostisch onderzoek met behulp van geluidsgolven, met name bij kinderen en vroeg geboren baby’s met hartaandoeningen.

De sondes kenmerken zich door een grote mate van precisie. Het bedrijf haalde daarvoor specialisten in huis die afkomstig zijn uit de Zwitserse horloge-industrie. Levering van de componenten vindt plaats aan fabrikanten van diagnostische apparatuur zoals bijvoorbeeld Siemens en Philips.

 

Rendement

De Belgische investeringsmaatschappij Gimv is zeer tevreden over het op Oldelft behaalde rendement. ‘Over het gehele periode leverde de investering in Oldelft een rendement op dat het langetermijnrendement van Gimv overtreft’, zo laat de investeringsgroep weten. Alpinvest verklaarde in 2012 bij de verkoop aan Gimv ook dat het bedrijf uit Delft een goede investering was geweest.

Achter Smile Invest staan veertig gefortuneerde zakenmensen en ondernemersfamilies uit België en Nederland, onder wie de in Vlaanderen bekende ondernemer Urbain Vandeurzen. Samen hebben zij in 2017 een investeringsfonds gesticht van €350 mln.

Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zijn er nauwe banden tussen Gimv, de verkopende partij, en de nieuwe eigenaar, Smile Invest. Diverse bestuurders van Gimv werken inmiddels bij Smile Invest.