Overslaan en naar de inhoud gaan

Het investeringsteam van Urbain Vandeurzen brengt 300 000 euro in voor Covid-19 onderzoek

Nieuws
Overzicht
Het investeringsteam van Urbain Vandeurzen brengt 300 000 euro in voor Covid-19 onderzoek
27 mei 2020

Smile Invest (Smart Money for Innovation Leaders) steunt onderzoeksprojecten van KU Leuven in de strijd tegen COVID-19.

Overal ter wereld zijn experten naarstig aan de slag om de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus in te perken. Aan KU Leuven, meer bepaald aan het toonaangevende Rega Instituut onder leiding van professor Johan Neyts, wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een doeltreffend vaccin tegen COVID-19. In afwachting van een efficiënt vaccin, is er grote nood aan effectieve antivirale therapieën die werkzaam zijn tegen het virus. Eerder al zette ook Bill Gates zijn schouders onder dit onderzoekscentrum door 15 000 geneeskrachtige moleculen ter beschikking te stellen. Het laboratorium van Johan Neyts onderzoekt deze moleculen op hun antivirale activiteit en deze stromen dan door naar de klinische onderzoekers van UZ Leuven die hun werking bij COVID-patiënten evalueren in klinische trials. Daarnaast gaan KU Leuven- en UZ Leuven-onderzoekers op zoek naar ontstekingswerende geneesmiddelen die de hevige immuunreactie, en zo ook zware longaantasting, bij COVID-19-patiënten helpen te voorkomen. Dergelijke innovatieve onderzoeksprojecten vergen op korte termijn heel wat financiële middelen. Het is een kritische voorwaarde om de strijd tegen het coronavirus in een stroomversnelling te brengen.

“Smile Invest draagt maatschappelijk engagement hoog in het vaandel en wenst de beloftevolle COVID-19-onderzoeksprojecten van KU Leuven financieel te ondersteunen”, aldus Urbain Vandeurzen, oprichter van Smile Invest en voorzitter van KU Leuven – Opening the Future. Hij zette de solidariteitsactie “Smile Invest tegen COVID-19” op poten en nodigde zijn investeringsteam en de investeerders van de Smile Invest community uit om de onderzoeksprojecten van KU Leuven financieel mee te ondersteunen: “Met deze solidariteitsactie heeft de Smile Invest community in totaal een bedrag van 300 000 euro opgehaald en overgemaakt aan het onderzoeksteam van KU Leuven. Op deze manier hopen wij als Vlaamse investeerders-ondernemers een wezenlijke bijdrage te leveren aan de lovenswaardige inspanningen van KU Leuven in hun zoektocht naar behandelingen tegen het coronavirus. Met deze extra financiële steun kunnen de eerste klinische studies voor een antiviraal middel versneld opgestart worden. Wij hopen met z’n allen dat er snel effectieve therapieën ontwikkeld zullen worden.”

Luc Sels, rector van KU Leuven: “Mede dankzij de financiële steun van Smile Invest komen de aangevatte onderzoekslijnen in een stroomversnelling terecht. De sterkte en expertise van KU Leuven- en UZ Leuven-onderzoekers wordt hier samengebracht om de preventieve bescherming en doorgedreven detectie alsook de behandeling van ernstig zieke patiënten met nieuwe moleculen te bekomen. Door onze krachten te bundelen kunnen we de impact van het coronavirus inperken. KU Leuven is dan ook enorm dankbaar voor deze solidariteitsactie van Smile Invest."

 

Over Smile Invest

Smile Invest (Smart Money for Innovation Leaders) is een Europese investeringsmaatschappij met €350 miljoen kapitaal onder beheer, gefinancierd door 40 ondernemende families met een lange-termijnfocus op innovatieve groeibedrijven. Smile Invest richt zich op bedrijven actief in digitalisering, healthcare en milieu. Vanuit kantoren in Leuven en Dan Haag ondersteunt het team ambitieuze ondernemers en managers in het realiseren van hun groeiplannen.